Tokod-SE
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Köszönet!
Köszönjük szurkolóinknak, támogatóinknak hogy felajánlották adójuk 1%-át. A befolyt összeget az egyesület a működése kiadására fordította.
 
                               SE elnöksége
 
 
 
Legyen ez a kezdőlapom!

Beállítás Kezdőlapnak!

 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Tippjáték
 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Tabella
 
Házi góllövőlista

 

 

 
Látogatóink

Geo Visitors Map

 

 

látogató számláló
 
Időjárás

Hőtérkép

 
Friss
 
Tokodról röviden

Tokod Nagyközség

 

Közigazgatás

Ország:  Magyarország
Régió: Közép-Dunántúl
Megye: Komárom-Esztergom
Kistérség: Dorogi
Rang: nagyközség
Irányítószám: 2531
Körzethívószám: 33

Népesség 

Teljes népesség: 4280 fő (2009. január 1.)
Népsűrűség: 289,59 fő/km²

Földrajzi adatok

Terület: 14,90 km²
Időzóna: CET, UTC+1

Fekvése  

Komárom-Esztergom megyében, a Gerecse hegység keleti nyúlványai alatt fekvő település, Tát és Dorog szomszédságában. Nyergesújfalu 12,5 km, Süttő 22 km, Esztergom 8,5 km távolságra található.

Nevének eredete

A település – a hagyományok szerint – egy Tokod nevű vitézről kapta nevét.

Története

Környéke már ősidők óta lakott helynek számít. Területén bronzkori, római és honfoglaláskori leletek kerültek elő. Itt találták meg a későrómai korból származó, 120x140 méter területű, 1,5 m falátmérőjű, 11 kerek toronnyal rendelkező ún. "Castrum"-ot, melynek díszes kapuja és fürdője is volt. Találtak itt kerámiaégető, üveg- és fémolvasztó-kemence maradványokat is, melyek azt bizonyítják, hogy a rómaiak már ismerték és használták a helybeli szenet, sőt voltak előregyártott épületelemeik is. A települést elsőször 1181-ben említik az oklevelekben, ekkor határát is leírják. Ekkor az esztergom-szentkirályi szerzetesek tulajdona. A XV. században az esztergomi keresztesek is szereztek itt birtokot. A települést a tatárok teljesen feldúlták, majd 1543-ban a törökök foglalták el, s tették ismét néptelenné. A falu ez időtájt Pilis megyéhez tartozott, s az esztergomi érsekségé lett, mely itt templomot épített.  A törökök feletti győzelmet Tokod és Tát között vívták ki. Tokod a török felszabadító harcok során ismét elpusztult. A XVIII. század elején birtoka volt itt az esztergomi szemináriumnak is. Az 1784-1788-as II. József-féle népszámlálás idején is a szeminárium tulajdona volt a település. Ekkor 706 lakos élt itt, és 120 lakóház volt a községben. Tokod nagyobb arányú fejlődését az itt talált szén és a szénvagyonra települt iparosodás mozdította elő. A szénbányászat a településen és környékén a XIX. század első felében indult virágzásnak. (lásd: A Dorogi-medence szénbányászatának története).  A szénen kívül a Gerecse sziklás oldalain mészkövet is bányásztak. A vasút kiépítésének hatására 1892-től a környéken fellelhető kvarchomokra üveghuta, majd üveggyár épült. A gyárak leendő munkásai részére "letelepítő" lakótelepet építettek (Tokod-Üveggyár). 1992-ben Tokodaltáró kivált a településből.

Nevezetességei

Bronzkorból származó földvár, a Kis-Gete melletti leshegyen található.
Castrum, későrómai tábor. Falai a másfél méter vastagságot is elérték. Alapterülete 120×140 méter volt. 11 kerek toronnyal, díszes várkapuval és fürdővel is rendelkezett.
A Castrum légifotójaRómai katolikus temploma barokk stílusban épült.
XIX. sz-i kápolna
A tokodi pincéknél halad át Tokodon a Kinizsi Százas teljesítménytúra, a falu lakói frissítőpontot szolgáltatnak a túrázóknak. Az Országos Kéktúra is áthalad Tokodon.

Tokod látképe

 

A római "Castrum"

  

 
Tedd be a kedvencek közé!

Tégy a kedvencek közé!

 
Tokod SE

 
Menü
 
Rádió
 
Támogatás

 

  Tisztelt Pártolótagok!
 
Kérjük támogassák egyesületünket adójuk 1%-ával!
 
Adószám:19889919-1-11
 
TAO Sporttámogatás
 
Eredmények
 
Játékok
 
Óra
 
Adat
Indulás: 2009-02-01
 
Sárga lap
 
Piros lap
 
Naptár/Névnap
2009. április 9. csütörtök, Ma Erhard, holnap Zsolt ünnepli a névnapját.
 
Más oldalak
 
Elérhetőség
Elérhetőség: tokodse@citromail.hu

Székhelye: 2531 Tokod Kossuth L. u. 97.

Elnöke: Robotka Bence

Elérhetősége: bence.robotka@ge.com 

 
Hajrá Tokod!

 

 
He-He-He!!!
 
Tartalom

A lelki bántalmazás nem menõ dolog ---->Night Flower Blog    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    PREKAMBRIUM HUNGARY - Videók, cikkek a tudomány világából. Légy részese te is!    *****    RELIGIO-PORTAL * NE FÉLJ, CSAK HIGYJ!    *****    FARKASMETAL-Lakatos munka-Haidekker kapu-haidekker kerítés-FARKASMETAL-Lakatos munka-Hullámrács-FARKASMETAL-Lakatosmunka    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Emberek, vérfarkasok, alakváltók, boszorkányok, démonok, bukott angyalok - Titkok, szerelmek, hatalmi játszmák.    *****    ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - RPG FÓRUM :)    *****    "Az írás a maradék örömök egyike." - Írni szeretõ emberek közössége, akik együtt alkotnak egy fiktív világban. - ROSE    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    Új tartalom a Blogomon ----->Nightflower    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Én segítek eligazodni a csillagok üzeneteiben. Várlak!!    *****    Diplomás asztrológus vár, hogy elkészítse a születési horoszkópodat, sok fontos életeseményt ismerhetsz meg. Érdemes!!!!    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Szeretettel várlak a csillagjövõ asztrológia oldalon! Válaszd ki milyen elemzésre van szükséged és rendeld meg! Kattints    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    MY HERO ACADEMIA FANFICTION - TODOROKI SHOTO - HÕSAKADÉMIA - SHOTO - MHA!! BNHA!! SHOTO !! NÉZZETEK BE!! TODOROKI SHOTO    *****    BNHA!! MY HERO ACADEMIA FANFICTION - TODOROKI SHOTO - HÕSAKADÉMIA - SHOTO LOVESTORY - MHA!! NÉZZETEK BE!! TODOROKI SHOTO    *****    My hero academia fanfictionok!! Szereted a Hõsakadémát? Olvass fanfictionokat a legnépszerûbb karakterekkel!!Hõsakadémia